Лінива чабатта
Найпростіша чабатта, яка вас здивує своїм смаком! Пшенично-вершкова, нереально ароматна! Я починала знайомство з вологим тістом саме з неї і була вражена, а ще на прикладі цього рецепту можна навчитись пекти крутий хліб на дріжджах, секрет простий: чим менше дріжджів і більше часу на бродіння, тим краще! Ця чабатта печеться з 0,1% сухих дріжджів!
Для тіста:
500 г. борошна в/г (можна грамів 50-75 замінити на цз);
365 г. води;
10 г солі.
20-25 г. олії;
0,3-0,5 г. сухих дріжджів або 1-1,5 г. свіжих.
Загальний час бродіння 3-4 год. при 22-23, складання входять в цей термін, якщо буде тепліше, тісто бродитиме швидше і навпаки, головна умова - дати підійти.
У воді розчиніть дріжджі та сіль, перемішайте з борошном, залиште на 15 хв. У вас вийде в’язке та липке тісто.
Змочіть руки водою, проведіть одне складання, розтягуючи тісто, але уникаючи сильних розривів, накрийте.
За 20 хв. повторіть складання.
За 30 хв. зробіть ще одне, витягуючи тісто ще краще, наскільки воно може тягнутись, не розриваючись, налийте на нього олію.
За 30 хв. зробіть ще одне складання.
Якщо тісто буде напруженим і не дуже тягнутись, це значить, що треба дати більше часу на розслаблення, адже складання будуть ефективними тільки, якщо тісто добре розслабилось.
Зробіть ще 2-3 складання з інтервалом 30-40 хв. накрийте та залиште підходити.
Тісто має стати пухким, “живим” на дотик, драгливим.
Присипте поверхню тіста та стіл борошном, викладіть, розрівняйте в рівномірний шар, розділіть на дві або декілька частин.
Кожну обваляйте в борошні, щоб не було сирих зрізів, перекладіть на тканину, натерту борошном, зробіть бортики, накрийте плівкою. Це може бути льон, конопля або інша цупка тканина без ворсу.
Розстойка 1-1,5 год.
За 60-40 хв. почніть гріти духовку з каменем (240-250), на дно духовки поставте сковорідку або хлібну форму, якщо є камінчики, покладіть всередину (морські, для бані або гранітний щебень).
Чабатта буде дуже м’яка, повітряна, неймовірна на дотик.
Перекладіть на лопату, застілену пергаментом, відправте на камінь, на сковорідку плесніть 30-50 мл. окропу.
Печіть 15-20-25 хв. верх-низ.
Якщо у вас газова духовка, печіть в казані, грійте 40-60 хв. Сковорідка для пари не потрібна.
А це моя перша чабатта)