Про калорійність хліба на заквасці

Про калорійність хліба на заквасці

Вітаю всіх! Сьогодні хочу підняти тему калорійності хліба на заквасці, адже часто можна почути, що від хліба на заквасці не набирають вагу, а навпаки - худнуть. В цьому твердженні є велика доля правди, але все влаштовано дещо складніше. 

Хліб на заквасці має таку ж калорійність, як хліб не на заквасці, якщо він має такий саме склад. На калорійність об’єктивно впливає кількість масла та цукру, але в контексті хліба не сильно, адже, залишаючись в хлібній парадигмі, ми не можемо суттєво збільшувати вміст масла та цукру, щоб не перетворювати хліб на булочку. Але можемо додати жменю насіння, щоб зробити типу “фітнес-хліб” (я не знаю, может зараз ніхто так вже не каже, але колись було) і калорійність хліба суттєво зросте, а користь…ну таке, краще насіння додавати в салати або роботи з ними якісь смузі, песто, діпи, тому я майже не додаю насіння в хліб.

От калорійність хліба на 100 г., який ми найчастіше печемо для себе:

Французька булка 220 ккал.

Пшеничний селянський 189 ккал.

Пшеничний цільнозерновий 184 ккал. 

Простий житній (хліб, який має сенс) та Український житній цільнозерновий 161-165 ккал. (залежить від того, чи додала я цукор та солод і скільки))

Фінський (100% жито) 158 ккал.

Якщо мова про хліб покупний, то там калорійність може бути будь-яка, адже склад урізноманітнюється сухими “заквасками”, поліпшувачами, сумішами, тож я суто про ремісничий хліб, який має простий і зрозумілий склад. 

Як же виходить так, що з хлібом на заквасці люди худнуть? 

Насправді це дуже відносно, адже, якщо закидати в себе по півхлібини щосніданку, то навряд це сприятиме нормалізації ваги, але на початку може спрацювати. Якщо просто замінити хліб з магазину на хліб на заквасці, ви відчуєте себе більш ситими, вашого звичайного прийому їжі вистачить надовше, адже хліб на заквасці має нижчий глікемічний індекс через особливості ферментації. Його споживання не призводить до раптового високого стрибку цукру в крові, цукор росте повільно і не так сильно, крохмаль ферментується довше, цукор всмоктується повільніше, також не відбувається і різкого зниження цукру, коли ви раптом відчуваєте, що знепритомнієте, якщо не зжерете слона або хоча б пірожешку.  

Як це працює, напишу в наступній публікації. 

Щодня я їм близько 50-100 г. хліба на сніданок, переважно житнього або з великим вмістом грубого борошна, також пам’ятаю, що потреби змінюються і влітку, можливо, мене потягне на білий хліб, не знаю, не знаю))  Ще для зниження глікемічного навантаження щоранку роблю собі такий “коктейль”: пару ч.л. псиліушу з домішками чіа заливаю склянкою теплої води, додаю півчайної ложки меду та столову домашнього яблучного оцту. І псиліум, який є розчинною клітковиною, і яблучний оцет сприяють повільнішому вивільненню та засвоєнню цукру.