Levito madre

Купити в Україні натуральну закваску левіто мадре

325 грн. "жива"/ 270 грн. висушена

3 факти про левіто мадре

-1-
Закваска для здоби та хлібу
Левіто мадре - це густа італійська закваска, яка підходить для хліба і особливо для здоби.

В ній утворюється уникальна мікрофлола, відмінна від флори звичайної пшеничної та житньої закваски.

Завдяки цій уникальності вона здатна творити дива в здобному тісті, саме через це панеттоне такий дивовижний!

-2-
Натуральна та сильна!
Наша левіто мадре виведена традиційним шляхом з італійського борошна манітоба та вінограду.
І ведемо її також традиційно: в теплі, з підгодовкою двічі на день.

Разом з тим левіто мадре добре переносить і холод, якщо правильно готувати закваску до холодного зберігання.

Якщо її правильно вести, вона може жити роками і десятиріччами.

-3-
З нею цікаво :)
Жодна закваска в світі не має стільки традицій та нюансів ведення, але через це з нею дуже цікаво!

Левіто мадре купають, розкачують, надрізають хрестом, щоб вона зростала і розкривалась, як квітка.
Її занурюють у воду або сповиють, мов дитину і все це має свой практичний сенс і історичні корені.

Так, ми все це також робимо))


Відновлення висушеної левіто мадре
Якщо ви придбали висушену закваску, ви можете відновити всю або частину, а решту залишити про всяк випадок. Сушена закваска може зберігатись роками! Перед тим, як відновити закваску з висушеної, будь ласка, прочитайте, як це робити.
1
Перший етап - дати культурі прокинутись
  • Зважте певну кількість сушеної закваски (наприклад, 15 г.)
  • Додайте приблизно в 2 рази більше теплої води (30-35 г.)
  • Щипку цукру.
Залиште на 24 год. при 27-30° щоб закваска увібрала воду і культура почала прокидатись. Добре, якщо ви помітите через деякий час невелику кількість бульбашок, але можете і не помітити, це залежить від того, як довго закваска пролежала в сухому стані.
2
Другий етап - підгодувати
  • Додайте до закваски таку ж кількість борошна (бажано сильного - манітоби або Zernari Select), як і закваски, (в нашому випадку 15 г.) Перемішайте, накрийте плівкою або кришкою і поставте в тепле місце (27-30°)
  • Чекайте, поки закваска добре забродить: має з'явитись відчутний молочнокислий запах, невеличкі бульбашки всередині.
Майте на увазі: якщо ви відновлюєте закваску одразу після отримання, вона буде поводитись енергійно і вже за 4-5 годин може активно бродити.
Але якщо закваска пролежала давно (декілька місяців) то активного бродіння може не бути, вона може бродити помірно, а от запах повинен змінюватись в будь-якому випадку. Ви маєте відчувати бродіння на запах: спочатку слабкі молочнокислі ноти, потім більш відчутки.
3
Третій етап - відновти баланс та під'ємну силу
Проведіть 3-4 годування в пропорціях 1:1:1 (наприклад, 20 г. закваски, 20 г. борошна, 20 г. води) від дозрівання до дозрівання. Не раз на добу, а як дозріла - годуємо. Цей метод дозволить заквасці повернути свою активність і підйомну силу. Швидкість дозрівання закваски залежить від температури бродинні: в теплі вона буде дозрівати швидко (3-4 год. за 28-30° і 8-10 год. за 18-20°).
Потім переведіть її в густий стан: візьмить 30 г. закваски, додайте 30 г. борошна та 7 г. води, розкачайте за схемою (див. відео на сторінці) і залиште дозрівати за кімнатних температур. За температур 18-20

Як вести левіто мадре далі, прочитайте, будь ласка, в наступному розділі :)


Як вести живу закваску
Якщо ви отримали живу закваску, розпакуте її, зберіть висушену скоринку, досушіть за потреби і потім складіть у паперовий конверт - це ваш запас сушеної левіто мадре :) Решту поріжте ножицями на шматки завтовшки 1-1,5 см. і занурьте у підсоложену воду кімнатної температури (1-3 г. цукру на 1 л. води) на 30 хв.
Достаньте і відіжміть потрібну кількість, наприклад, 30г.
Додайте до них 30 г. борошна і 9-10 г. води.
Перемішайте і розкачайте за схемою, покладіть в банку під кришку і дайте дозріти.
Як годуватилевіто мадре далі (класичне ведення):
Класичні пропорції ведення левіто мадре 1 частина зрілої закваски, 1 частина борошшна і півчастини води. Наприклад, 30:30:15.
Якщо у вас вдома 18-20°, закваска дозріваниме за 8-10-12 годин.
Якщо у вас тепліше, закваска дозріватиме швидше, в такому випадку її можна вже майже дозрілою ставити в холодильник, доки не прийде час годування.
Якщо ви хочете вести левіто мадре через холодильник:
Перед тим, як покласти її на холодне зберігання, підгодуйте її в пропорцях 1:2:1, напиклад, 30 г. закваски, 60 г. борошна, 30 г. води. та розкачайте за схемою.
Загорніть в плівку і залиште на 2-3 години в теплі (25-27°) або 4-5 год. за помірних температур (20-23°). доки закваска не почне активно бродити і натягувати плівку.
Покладіть в холодильник, годуйте 1-2 рази на тиждеть.
Відновення після холодильнику:
Проведіть купання левіто мадре (як описано в пункті, "якщо ви отримали живу закваску") і відповідну відгодовку, а потім, як дозріє, годуйте за класичною схемою 1:1:0,5.
Made on
Tilda