Рецепт на 3-літрову банку:- Заповніть банку водою трохи більше ніж на ⅔;
- Додайте 75-100 г. цукру та грамів 10-20 рідкого солоду "Екстра" або "Темний", розмішайте.
- Сипніть жменю сухариків, не обов’язково житніх, можна і пшеничні (не обов'язково).
- Додайте ложку житньої закваски;
- Накрийте клаптиком чистої тканини, затягніть мотузкою або гумкою, залиште на добу-дві (пробуйте). Як стане смачно-газовано, збалансовано, в смаку буде і кислинка, і легка солодка, і свіжість - розливайте через сито по пляшках і в холодильник.
- На дні банки залиште осад, долейте до нього води, досипте цукру, солоду, докиньте сухариків і залиште квас дозрівати.
Готовий квас можна додавати в хлібне тісто при замісі пшеничного та житнього тіста, замінюючи ним приблизно чверть або ⅕ рідини (для домашніх об’ємів приблизно 30-60 г.)
Квас буде трішки пришвидшувати бродіння і запобігати зайвому накопиченню кислот. Це ж дріжджі! Квас - це рідина, вода, тому в ній найкраще розвиваються дріжджі, які і насичують квас ароматами, кислотами та газами.